Når media forsøpler valget

Valgkampen er redusert til sladder og vås. Skolevalg-nivå på debattene, fravær av politikk og en storm av meningsmålinger. Norske medier har sunket til et rekordlavt nivå.

Da Støres strateger la planene for denne valgkampen, gjorde de noen feil som de helt sikkert vil angre på. Kanskje særlig knyttet til den økonomiske politikken. Det de derimot knapt kunne forutse var at enhver strategi som handlet om politikk og sak faktisk ville bli uviktig på grensa til det irrelevante.

Støre får kritikk for ikke å ha lagt privatøkonomien  til rette for valgkampen, for ikke å ha lagt alle private kort på bordet for å komme pressen i forkjøpet. Det er greit nok. Men i dette tilfellet er det pressen som ikke har gjort jobben sin. Misforstå meg rett, statsministerkandidater skal granskes. Men bryggesaker og vage etiske anklager skal aldri prege en valgkamp.

Sladder og personfokus

En forbausende stor andel av rikspressens valgstoff klassifiserer til det rene sladder. En advokat mener det ene og en mener det andre. En som jobba for en som jobba for en politiker har gjort noe som ikke holder vann. Valgkampen har vært preget av nettopp slike saker. En gang i tiden ville en samlet presse gått til frontalangrep på den avisen eller tv-kanalen som opererte slik. Nå gjør de det alle sammen.

Når jeg skriver alle, så mener jeg rikspressen. Og jeg mener alle. Fra Aftenposten og VG, til Dagbladet, NRK og TV2. Reduksjonen i kvalitet er dramatisk, og fokuset er radikalt annerledes enn for kun relativt få år siden. Du skal ikke lenger tilbake enn ti år for å finne et oppsiktsvekkende annerledes mediebilde knyttet til valg og politikk. Går du tilbake til 80- eller 90-tallet snakker vi om en annen planet.

Så kan pressen forsvare seg med at den produserer det stoffet folk vil ha, eller at den ene eller andre sladder-saken er nyhetsverdig. Det holder ikke vann. Folket er opptatt av politikk, det viser ikke minst det store engasjementet imot småpartiene og enkeltsaker.

Meningsmålinger i stedet for journalistikk

Allerede lenge før valget kunne vi ane fare. Dels fordi norsk presse har gjennomgått et grunnleggende skifte på valg av stoff og vinkling. Kjendiseri, sensasjon, personfokus, intim-fokus står alltid i front. Saker skal være korte og helst uten noen analyse, dybde eller bakgrunn. Men også dels på grunn av mediehusenes voldsomme interesse for meningsmålinger. Både Brexit og USA-valget utløste en kraftig trend blant norske journalister. Nå skulle vi snakke om målingene.

Slik har det også blitt. Alle store mediehus og kanaler leverer en ny meningsmåling om lag hver annen dag. Oppsummert blir det svært, svært mange til en pris av svært mange millioner kroner. Det kan virke for dumt til å være sant, men dette er altså redaksjonelle valg tatt av ansvarlige og politiske redaktører over hele det norske pressespekteret.

Gåten Listhaug

Så sitter journalister med ølen i hånda og gremmes over at Listhaug stjeler den lille politiske oppmerksomheten som finnes. Vel, det er ikke spesielt underlig. Hvis et mediehus fotfølger en politiker over grensa til nabolandet og etterpå undres over oppmerksomheten, så må det bero på en kognitiv svikt.

Men som alltid har vi hatt TV-debattene å glede oss til. Ikke i år. Det ble tidlig klart at NRK skulle søle bort sin svindyre valgdekning med vås, sprøyt og såkalt «glimt i øyet». Amatørmessige humorinnslag, skolerevy-aktig flørting med publikum og desperat jakt på enkelte (unge) seergrupper. Det hele fremsto som et lavbudsjett russeprosjekt.

Solheim og Håkonsen er trivelige folk, passer godt i folkelig fredagsunderholdning. Men de er ikke debattledere. Stiller ingen til veggs og evner så godt som aldri å straffe snikete politisk retorikk. Det er så man knapt tror det man ser. Så skulle man gjerne også like å vite hvem som mente at applaus fra publikum var en klok idé i debatt.

TV2 var hakket bedre i den forstand at debattleder Riise har en vesentlig sterkere ledelse. Men det hjelper lite når regien på partilederdebatten bar preg av å ikke være planlagt. Antallet avbrytelser nærmet seg tresifra, og det ble omtrent snakket mer i munnen på hverandre enn ikke.

Pressens selverkjennelse

Du må gjerne synes at jeg skjærer presse-Norge over en litt for bred kam. Men i år har det vært direkte sørgelig å følge den politiske journalistikken. Det kan nærmest ikke kalles journalistikk. Hadde du plukket ut hovedsakene i valgkampen og levert dem inn til eksamen som journaliststudent i en politisk oppgave, ville du neppe bestått.

Hver enkelt avis eller TV-kanal vil som alltid forsvare seg med kløktige og innøvde vendinger. Pressen er slik sett sin egen kommunikasjonsbransje. Det hjelper fint lite. Summen av rikspressens valgkamp-dekning er så åpenbart svak og oppsiktsvekkende lite journalistisk. Derfor er det er grunn til å håpe at selv redaktørene vil erkjenne det etter en viss tid.

Vannskille i norsk journalistikk

Selv i en tid der redaktører er mer direktører enn pressefolk og annonser og klikk/seere overstyrer substans og innhold, kan vi håpe å appellere til journalistenes opprinnelige etiske nerve. Den finnes nok, om enn dypt fortrengt. Journalister er tross alt ofte ganske smarte folk, selv om selvhøytideligheten dessverre ofte gjør dem svaksynte.

To ting gjør dette ekstra ille. Det ene er at når pressen svikter sitt opplagte mandat får folket ikke den informasjonen de skal ha. Ofte er vi avhengig av pressen for å få den, og det er derfor de mottar store statlige goder og fordeler. Det andre er at pressen påvirker politikken og politikerne. Du kan regne med at neste gang Støre stiller til valg vil fokuset til hans rådgivere være langt mer rettet mot å selge en personlighet. Når pressen slutter å bry seg om politikk, vil det påvirke politikerne til det samme. 

Når de vinnende partiene samles etter valget til forhandlinger, bør den norske presse gjøre det samme. En pust i bakken for å analysere det som har vært et vannskille i norsk journalistikk. Men om vi skal dømme etter journalistenes egne analyser av det såkalte «spillet» i politikken, vil erkjennelsene være av lav kvalitet, og begrenset til ryktene som tilfaller deres egne nettverk. Tenkningen har dessverre dårlige kår i 2017, og få steder er det mer synlig enn hos rikspressen. 

51 kommentarer

Bjørnen

09.09.2017 kl.13:31

Spot on. Har ikke sett noe så trist på lenge. Journalistene klarte ikke å stille kritiske spørsmål en enda gang, og møtene minnet om en kakklene hønsegård hvor alle snakket i munnen på hverandre. Nest valg håper jeg de kan ha siviliserte valgmøter hvor hver politiker får en hvis tid å svare på uten å bli avbrudt av noen før tiden er utgått. Det vi så i valgkampen fra Giske var ikke annet en dårlig oppførsel, noe annet var vanskelig å få med seg.

Chris

09.09.2017 kl.14:16

Valgkamp er et håpløst tidspunkt å skaffe seg kunnskap om norsk styresett, polikk og politiske parti. Vil man lære noe må man følge med på hva som skjer mellom valgene og festtalene. Og man må finne andre kilder enn MSM.

Å følge stortingsdebatter direkte kan være lærerrikt, for ikke å snakke om å se hvordan de ulike partiene stemmer. Da vil man f.eks. kunne oppdage at Ap stemmer stort sett likt som FrP i innvandrerspørsmål får så og gyve løs på Listhaug med brunbeis og hatbeskyldninger.

bjørn bråthen

09.09.2017 kl.14:26

Listhaug/FRP har rett og derfor har denne valgkampen i hovedsak vært å hetse henne. Når for eksempel NRK retter kritikk mot Støre så går AP til det skritt og true NRK med søksmål og de som sier sin mening om Støres opptreden angående vennetjenester blir oppringt og truet av en AP - topp !! Mafia partiet AP.

Erik

09.09.2017 kl.14:28

Jepp, sånn er det faktisk. Journalistikk i dag handler om å fange opp ting før alle andre, ikke å være etterrettelig og sannferdig.

I disse valgtider hvor alle syns det er stas å drodle rundt sist meningsmåling, fins også mange førstegangsvelgere og gjerdesittere som trenger nøktern informasjon før sitt valg. Dette leveres ikke, langt derifra...

ACAB

09.09.2017 kl.14:29

Unnskyldende for massemedia dette blogginnlegget. Massemedia i Norge er som alle andre steder en politisk entitet. Svina skulle vært avretta for lenge siden. Det er falsk propaganda de bedriver. Massemedia og journalistene deres er folkefiender.

Kristian

09.09.2017 kl.14:30

Må være den beste analysen av mediedekning jeg har lest på mange år! Slik jeg ser det er det helt korrekt oppfattet, sitter og irriterer over betyding og synsing hver eneste dag! Takk!

Robin

09.09.2017 kl.14:32

Det som gjør meg mest opprørt er når journalister later som de ikke forstår hvordan vårt politiske system fungerer og hvorfor alt som blir sagt i en valgkamp må være en garanti. Velgere bør minnes på at det er flertall som avgjør. Jeg skulle ønske pressen bare kunne gi oss en oversikt over hva alle partier vil gjøre, det vært nyttig for dem som ikke hvem de skal stemme på. Tror de fleste blir mer forvirret takket være pressen.

Robert Horn

09.09.2017 kl.14:33

Norske mainstream media (både på papir og på nett) har snart ingen troverdighet igjen, - ikke minst pga. ensidig utvelgelse av nyheter og gjentagelser i det uendelige. Disse media er også blitt mer gjennomsiktige i å vise hvor de hører hjemme i det politiske landskapet.

Odd Karlsen

09.09.2017 kl.14:37

Jeg slutter aldri å undres over sosialister som KONTINUERLIG leter etter spissformuleringer i innlegg etter innlegg eller klarer å lage storm i et vannglass med å drive hatprat mot Listhaug fordi hun sier at det er svenske tilstander i Sverige!?!

Sosialistene er opphavet til mesteparten av hatet som viser seg i sosiale medier i Norge i dag også har de frekkhetens nådegave til å sette på avsenderlappen "blåblå regjering"!

Pressen har i hovedsak sosialistiske sympatier (iflg Frank Aarebrot's undersøkelser) så med sine gjentakende dommedagsartikler om splittelse og frykt tuftet på kun en navngitt politiker (Sylvi Listhaug) er pressen selve kroneksempelet på hvordan sosialistisk venstreside har bombardert samfunnet de siste 4 år med frykt og skremsel.

Dere andre som klarer å tenke klart; godt valg :-)

Scott Johansen

09.09.2017 kl.14:42

En meget god kronikk.

Det er ikke uten grunn at Norge kalles USA's 53 stat, hvor vi gjerne kopierer alt dette landes politiske etablissement og pressen gjør.

Make Norway Great Again...

Einar Hove

09.09.2017 kl.14:42

Trenger du å følge valgkampen for å vite hvilket parti du skal stemme på er det kanskje best å ikke stemme i det hele tatt.

En annen sak er at Støre eller en hvilken som helst person som ønsker jobben som statsminister ikke kan bli tatt i å betale svart for arbeid utført på egen eiendom.

tta

09.09.2017 kl.14:46

Største problemet med pressen er etter min mening at den er knallrød, og det gjør den lite objektiv. Dette er noe som har blitt verre og verre for hvert eneste valg gjennom de siste tretti årene og kanskje lenger enn det også.

Erik

09.09.2017 kl.14:49

Moderne norsk journalistikk handler om å være "mainstream" og ikke bryte ut av et anerkjent mønster. Dette gjelder innen politikk og selvfølgelig det evigvarende tema, klima. Ingen tør å slippe til kritiske røster til den "vedtatte, konsensus styrte, og hjernedøde holdning at "the science is settled". Den er rett og slett ikke avgjort en gang for alle, vitenskapen har ikke en gang kommet til orde, kun sjarlataner og pseudovitenskap, ideologi og politikk...

jan

09.09.2017 kl.14:55

Hva annet kan man forvente når man ser hvem som eier media.

jan

09.09.2017 kl.14:56

Hva annet kan man forvente når man ser hvem som eier media.

Terje Kilen

09.09.2017 kl.15:03

I gamle dager var kritisk og selvstendig journalistikk et honnørord, noe som de fleste redaksjonene levde opp til. Nå virker det som alle er livredde for å skille seg ut, mener noe annet enn andre, og bevege seg utenfor det politisk korrekte, - det å tror noe annet en det kollegene står for.

NRK og TV2, også avviser har politiske rikssynsere - geniet, selve fasiten, som tror de har svaret og løsningen på alt mellom himmel og jord. I tillegg skinner den politiske fargen gjennom på de fleste. Tror dere snarest må ta et møte på bakrommet.

ARILD

09.09.2017 kl.15:11

Er nettopp ferdig å lese boken Gro Gate som AP har prøvd å få

stoppet utgitt i mange år fremover.Den burde vært tvungen lesing for all norsk ungdom,så man kan se hvordan AP-politikere

Riksadvokater,statsadvokater og høysterettsdommere bl a løy for

overfor Stortinget.Håper folk er våkne nå foran valget.

Ivar Barlindhaug

09.09.2017 kl.15:34

Fabelaktig oppsummert Anlov! Om redaksjonsledelsen i de nevnte mainstream media stiller seg bak årets dekning blir jeg skremt. Kombinasjonen "leikestove" og blåøyd intervjuteknikk (spesielt NRK) er med å skape skepsis..er det noen som forsøker å lure oss? Ikkje bra!

Sofies underverden

09.09.2017 kl.15:37

Beskytt våre grenser mot islam!!!

FRIDA

09.09.2017 kl.16:09

Med en knallrød presse kan man ikke forvente noe annet er det rotet og sirkus vi har hvert vitne til. Skulle nesten tro det var en russerevy!

Media inkl. NRK har gjort en dårlig jobb. Debattene har hvert et mareritt og høre på.

Men heldigvis er jeg en av dem som vet hvem som skal få min stemme. Trenger ingen sirkusartister/ aktører for å vite det.

Tror dette sirkuset har gjort unge og de som ikke har fulgt så godt med i politikken,mere forvirret enn hva De var i utgangspunktet,før sirkuset startet.

En kan ikke tenke hva som er best for seg selv,men hva som er best for fremtiden og kommende generasjoner. Faren er det knefall og unnlatenhet en god del av våre politikere gjør for Islam .T.o.m. tar de våre skattepenger i bruk for å videreføre denne giften av en ideologi i vårt samfunn. En ideologi som er motstander av: FRIHET,DEMOKRATI,VALGFRIHET,YTRINGSFRIHET,LIKESTILLING,VALGET til å bestemme over eget liv....osv

Viktige verdier som er kjempet frem av tidligere generasjoner.

Godt valg !

Jan

09.09.2017 kl.16:14

Media har hatt en oppgave i denne valgkampen og det er i størst mulig grad å hetse Sylvi Listhaug godt hjulpet av en samlet venstreside. Så har en hel haug med såkalte forståsegpåere som kaller seg for professorer og andre med fine titler forsøkt å helle bensin på bålet i håp om mer varme. Programlederne i partileder debatten med Solheim og co er under en hver kritikk, de

evner ikke å styre programmene de passer best i et barneprogram. Er så lei å frustrert av AP sin syting og klaging på alt som denne regjering har gjort og sagt at i år stemmer jeg blått.

Einar

09.09.2017 kl.16:25

I denne valgkampen er ikke politikken viktig virker det som. Det er skitkasting og personangrep ala barnehagenivå. Vet at AP har 15 milliarder i økte skatter, resten har vært personangrep og dritt, dette er lavmål

Kjartan Andersen

09.09.2017 kl.16:45

Helt enig. Og media som elsker å si at de er til for å fylle samfunnskontrakten kan umulig ha lest kontrakten...

Har du vært i tvil om hva du skulle stemme så har media ikke vært til hjelp

Stian

09.09.2017 kl.16:51

Det er tydelig at det henger igjen en del påvirkning fra det amerikanske valget

Dukkeline

09.09.2017 kl.17:23

Mullah Krekar og Anders Anundsen har sluppet for billig fra denne valgkampen.

Alle har sett hvordan Siv Jensen har gjemt seg under bord og stoler, og stundom bak gardiner, for å unngå å svare på spørsmål om disse to gutta.

Kanskje burde media også brukt tid på de mange brutte løftene. Løftesjekken viser 157 brutte løfter + 110 delvis brutte løfter = 267 løfter som ikke er holdt av dagens regjering.

Det er verdensrekord.

Gate-teateret i Sverige er ikke bare media sin skyld. Her har også Erna en rolle. Hun er fungerende regjeringssjef, men reduserte seg selv til en tilskuer for denne teateroppsettingen.

Tenk hvis en svensk minister hadde kommet til Ålesund eller Bergen på valgturne og kritisert Norge og norske tilstander ?

Han hadde blitt kjeppjaget.

Ole

09.09.2017 kl.17:31

Vel, nå har ikke akkurat politikerne brukt tid på politikk heller. Det eneste de messer om, er å velte regjeringen. Hvilken politikk de ønsker, bortsett fra skatteøkning og stopp i Statens kontantstrøm fra oljen. Så politikere på spesielt venstresiden har seg selv å takke.

En dårligere og frekkere debattant enn lysbakken og Støre skal man lete lenge etter

Ragnhild

09.09.2017 kl.17:56

Takk for kloke ord! Deler fullt og helt denne beskrivelsen. Dette har vært den mest fordummende valgkampen jeg har fulgt. Og jeg har levd gjennom mange!

Men det er kanskje dette "folk flest" vil ha?

Øystein

09.09.2017 kl.18:23

Det som dette valget har vist oss er at en venstrevridde pressen ikke lenger har den makt de hadde. Vi ser den fjerde statsmakt er sterkt redusert når de feiler og har ingen innflytelse på velgerne når de prøver å sverte høyresiden og spesielt Frp.

Grethe Bjørlo

09.09.2017 kl.18:33

Takk for god analyse av medias valgkamp!Det har vært trist å følge utviklingen,men verre er det at det blir en fare for demokratiet når media er mest opptatt av skittkasting og personangrep enn informasjon! Ser at det i kommentarene her enda finnes dem som påstår at media har vært " røde" i denne valgkampen.Det får meg til å lure på om enkelte har permanente skylapper fordi de er redde for å ta dem av og se virkeligheten!

Kritisk

09.09.2017 kl.18:43

Vi har en presse i krise men de eneste som nekter å innse dette er redaktører og journalister som jobber i media. Vi har ingen fri og objektiv presse, så lenge utdanning og ansettelse av journaliser er styrt av noen få meningsbærere på venstresiden i norsk politikk. De misbruker sin arbeidplass til å føre kampanjer - og de skal selv bestemme innholdet.

Den journalist som våger si meningseliten imot har ingen fremtid eller jobbmulighet i norsk media. Det sier seg selv når voksne folk på venstresiden bruker tid og krefter på å sjekke hvem som trykker "likes" på facebook og som skal støtes ut av det gode selskap.

Journalister og pressefolk liker helst å diskutere med hverandre - og kaller sine lesere og kunder (huff for et ord) for "troll" dersom de våger si eliten imot. En saus av politisk ensretting, kampanjejournalistikk blandet opp med diverse rosabloggere gjør mainstream media til noe folk slutter å ta på alvor.

Og dertil våger politiske redaktører eksempelvis i VG og Dagbladet (og NRK indirekte) å fortelle oss hvem vi skal stemme på?

Skeptisk

09.09.2017 kl.18:56

Media i Norge følger dinosaurene CNN, MSNBC etc. utfor stupet. Derfor vil massemediene miste mer og mer makt og bli mer og mer irrelevant. Kanskje på tide at Norge får Vloggere som Sargon of Akkad på Youtube, istendenfor våset og tøvet fra Sofie og resten av rosabloggerne. Og det er på høy tid å stille pressen, politikere og "synsere" til veggs, samt å gå i strupen på de som vil innskrenke yttringsfriheten (les: røde-gardistene).

Ottar Rakvåg

09.09.2017 kl.19:41

Nettopp det samme har jeg ergret meg blå over. Jeg harselerer og pirker borti "snu skjorta etter vinden"-journalistene. Der de oftest fremmer egne politiske synspunkter, flåser og fjaser og mangler fullstendig seriøse analyser, analyser basert på fakta.

Ett interressefelt er almen blant journalister - fyre opp under det hatefulle kjøret mot Listhaug.

Journalister i all media i Norge får strykkaraktær.

NRK og TV2 med sine "politiske" kommentatorer; nesten til å le av hver gang de liksom skal "analysere" de forskjellige politikere, og hva de eg. sier og står for.

Flaut.

Ikke bare det. De er farlige i sin stadige dessinformasjon. Resultat null troverdighet. Politikerforakten øker.

Denne utviklingen er farlig.Demokratiet er utsatt.

De politiske "debattene" på NRK og TV2; trodde ikke det var mulig. En mare å se og høre på. Skandaløst useriøst.

Amazing

09.09.2017 kl.19:52

Da nrk kvittet seg med tidenes beste journalist, Hans Willhelm Steinfeld, kvittet de seg med siste rest av troverdighet.

Direkte pinlig å se dagsrevyen eller dagsnytt 18 eller partilederdebatten. Ikke et eneste kritisk spørsmål å høre. Og det var vel fordi Sylvi Listhaug enda ikke er partileder.

Rita J. Karlsen

09.09.2017 kl.19:55

Hvorfor nevner ikke pressen at muslimene har en stor kampanje på gang hvor alle muslimske kandidater i Arbeiderpartiet skal sikres topp plasseringer i Oslo, Akershus og Buskerud. Sjekk facebook, kampanjen har vart i 3 uker med tips til kummulering av muslimer. Det norske folk må få stoppet dette, udemokratisk og ødeleggende for vårt demokrati!

Espen Hansen

09.09.2017 kl.21:19

Du glemte å ta med det nye påfunnet "faktasjekk", der journalistene opphøyer seg selv til dommere over hva som er sannheten i komplekse samfunnsmessige problemstillinger. Det er frekkhetens nådegave fra en gjeng journalister som sjelden er særlig opptatt av nøyaktighet og oppriktighet.

FRIDA

09.09.2017 kl.23:36

Rita J Karlsen du har rett om den kampanjen muslimer driver. Media nevner ikke slikt fordi AP henter sine stemmer fra innvandrerne.Media er venstresiden og da ties det. Raymond Johansen sanker stemmer i moskeer.

Håper de fleste av oss andre ser dette spillet.

Gard

10.09.2017 kl.02:23

Rita J. Karlsen, det har vært ved tidligere valg også, at AP-profiler har gått ut i media, å påkalt reglemaent slik at etnisk norske AP-profiler ikke ble utstemt f.eks Oslo.

Så du har rett i dine bekymringer, AP som, i fra forrige valg var norges største parti, så er de også sin største fiende.

Pål

10.09.2017 kl.08:17

En av de betre analyser eg har lest.

Til deg dukkeline.

Alle partier går til valg med eget program.

Å ikkje få flertall for sin politikk i Stortinget er ikkje

løftebrudd. Dette gjelder alle partier.

Din oppramsing av løftebrudd er bare fordummende.

Hvor ble det av gratis mat på skolen som de rødgrønne lovte?

Nei huff, nå begynner eg som deg.

Pål

10.09.2017 kl.08:39

Må arrestere deg dukkeline litt til(-:

Født og oppvokst nært Ålesund.

Der blir ingen kjeppjaget for å mene noe annet.

Per

10.09.2017 kl.09:30

Jeg stemmer aldri lenger og grunnen er at det ikke lenger

dreier seg om politikk, men bare vås og sprøyt. I dag er det blitt helt legitimt å vise sin protest ved å ikke stemme....

Kristian Alstad

10.09.2017 kl.10:22

Det mest bekymringsfulle i disse dager er ordene som popper ut av rikspolitikerne.

Jan

10.09.2017 kl.10:53

TIL dukkeline:

Til siste avsnitt i ditt innlegg:

Den svenske statsministeren var i Norge under Arbeiderpartiets landsmøte, her blandet han seg inn i Norsk politikk. Hol deg til fakta.

eva

10.09.2017 kl.11:03

Dukkeline, Löfven var på 'besök' I Norge i 2013 og varnade for 8år med borgerlig regjering slik dem da hatt i Sverige! Han ble ikke 'kjeppjaga' verken av media eller folket. Rett ska være rett uansett parti. Eloge til analysen fra bloggarn. Akkurat sånn er journalistikken idag. Triste greier

RadivS

10.09.2017 kl.13:32

Jounalister må slutte å prøve på å fa med alle også de som ikke kan noe om politikk hele tiden.

Det er en grunn til at de ikke kan noe, de er ikke interessert. Og det du ikke er interessert i, blir man heller ikke god i.

Men å kjøre se og hør nivå i alle kanaler i alle programmer er fordummende for hele politikken. For politikere som må svare på enkle spørsmål, og blir avbrutt etter 10 sek, for å få et nytt like idiotisk spørsmål.

Man kan ha noen "barneprogrammer" for de som trenger det ila valgkampen, men hovedfokus må endres til:

Programmer der gode journalister stiller gode spørsmål, og gir tid til uttømmende svar. Gi ett parti en hel time og tøm emnet med 10 faste spørsmål til alle, og en spørsmål og svar runde på slutten.

En partilederdebatt på slutten i hver kanal.

Og kjære journalister, tør å still store spørsmål om vanskelige ting, som gir svar på hvordan Norge vilmse ut i 2030 hvis de får 8 år i flertallsregjering.

De små partiene fortjener også ett program samlet, slike som Demokratene, Liberalistene, De kristne osv. De fortjener det!

Men som sånn det er nå, gjør dere oss alle litt dummere, og ikke motsatt. Pr dato har vi heller ikke Frank Aarebrot som kan rydde opp heller. RIP!

Irene Myrbostad

10.09.2017 kl.14:16

Forløsende streng og presist summert kritikk av medienes krampaktige, misforståtte selv -iscenesettelse. Ofte pinlig masete... Man lurer på hvem i alle dager som har regien på alt dette dårlige teatret.

Mr Mister

10.09.2017 kl.15:04

Jupp, helt enig.

Journalistlinja bujrde sporenstreks miste status som offentlig utdanning med støtte fra Lånekassen. Maken til bortkastede penger, må en lete lenge etter.

Nesten ALLE medier er kjøpt og betalt som klikkhorer. Ingenting av betydning dekkes i dybden, og journalistene snakker heller med medierådgivere enn med vanlige mennesker.

Hilsen pessimist for fremtiden!

OleG

10.09.2017 kl.19:00

Etter Resett.no

-ny nettside med

god journalistikk,

gjekk Aftenposten

ut av husværet vårt.

Roger

11.09.2017 kl.08:25

Utrolig hva Anlov husker fra 80-tallet. Han var vel om trent 10 år da ?

Vel, jeg er gammel nok til å huske det, og riksdekkende medier var ikke særlig bedre den gang enn i dag. Forskjellen er bare at nå har vi sosiale medier som gir meningmann mulighet til å delta aktivt i debatten, og siden det skjer i sanntid vil ikke lenger media kunne styre vår oppfatning av virkeligheten. Det er bra, og håpet er at det vil tvinge pressen til å bli bedre (mer nøytral), eventuelt bane vei for en ny og bedre presse. Mister de mange nok lesere går nok dette av seg selv.

Anne K.Hansen

11.09.2017 kl.12:17

Røde media og politikere ser vi resultatet av i Norge og hele Europa. De er konfliktskapende og urealistiske. De lever i eventyrland og fornekter sannheten mens de skjeller ut de som bemerker den. Vi trenger politikere som er realistiske og i kontakt med virkeligheten. Norge og folket fortjener at Erna fortsetter som statsminister og vi trenger ett sterkt Frp!

Yngve

13.09.2017 kl.11:16

Enig ! Media har i denne valgkampen hovedsakelig konsentrert seg om, og blåst opp ikke-saker 😫. Og nå etter valget er de i full gang med å konstruere interne konflikter i ulike partier. Men, det er vel det som gir mest lesere, så da er det vel ikke så nøye ...

Albin Kristiansen

16.09.2017 kl.17:19

Journalister har prostituert sin egen profesjon så til de grader, at de knapt har noe troverdighet igjen.

Journalister av i dag, virker å være så opptatt av egen karrierefremgang at de ikke tør gjøre annet enn å opptre som nyttige idioter for sine oppdragsgivere.

De i sin tur dikterer hvordan virkeligheten skal beskrives og påvirkes.

Det befolkningen står igjen med, er fremstillinger av virkeligheten som er så vinklet, forfalsket, vridd og utelatt

at de kun har interesse for de mest naive.

Pressen kan ikke gjemme seg bak at de BARE utgir hva en eller annen idiot kommer med av uttalelser.

Det finnes idioter som utaler seg om det meste. Det er pressen selv som bestemmer hva de bringer til torgs.

Så det er nok ikke BARE digitalisering som gjør at salgstallene stuper ...

Selv har jeg sagt opp NRK og Get-TV, og sørger for å ikke bidra med en eneste krone til den samfunnsfientlige pressen.

Har kun internett ...

De vil aldri bli tilgitt de siste 2 årenes herjinger.

Vi må få noe nytt. Noen som tenker annerledes.

Skriv en ny kommentar

hits